Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Onderzoekers uit Leiden, Kopenhagen en Melbourne ontvingen gezamenlijk 300 miljoen euro van de Novo Nordisk Foundation, voor stamcelonderzoek. Dat is fijn voor het onderzoek dat in Nederland gebeurt binnen RegMed XB, naar nieuwe cellen voor mensen met diabetes type 1. 

Onderzoek naar nieuwe therapieën op basis van stamcellen moet zo snel mogelijk leiden tot praktische behandelingen van bijvoorbeeld diabetes type 1. Daarom is het goed nieuws dat de Novo Nordisk Foundation onlangs een groot bedrag investeerde in stamcelonderzoek, waarvan ook diabetesonderzoek in Nederland profiteert.

Stappen stamceltherapie versnellen

Onderzoekers zijn hard op weg om vanuit stamcellen nieuwe insulineproducerende cellen te maken voor mensen met diabetes. De investering vanuit Novo Nordisk versnelt de stappen die na de ontwikkeling nodig zijn voor het toepassen van de therapie op grote schaal. Dit is gunstig voor alle ziekten waarvoor gewerkt wordt aan stamceltherapie. 

Nederland grote rol in stamcelonderzoek

Het LUMC heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een wereldwijd expertisecentrum op het gebied van stamceltherapie, met onder andere grote projecten zoals RegMed XB. Het Diabetes Fonds was een van de eerste investeerders in RegMed XB.

De investeringen van de afgelopen jaren (zoals ook eerder in 2021) maakten Leiden tot een hotspot met alle kennis en faciliteiten om wetenschappelijke ontwikkelingen te vertalen naar een nieuwe therapie. Dat trekt steeds meer en grotere investeringen aan, zoals nu ook weer. Goed nieuws voor de toekomst van de behandeling van diabetes type 1!

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Beeld: Shutterstock