Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Kun je te jong of te oud zijn voor een hybrid closed loop-systeem? Dat valt reuze mee, blijkt uit twee recente studies. Veel onderzoekers bekijken hybrid closed loop-systemen (HCL) bij volwassenen. Terwijl juist ook jonge kinderen en ouderen er baat bij kunnen hebben. 

Bij hybrid closed loop-systemen (kortweg HCL) zit een continue glucosesensor gekoppeld aan een insulinepomp. Slimme software berekent hoeveel insuline de pomp moet afgeven. Alleen rond maaltijden moet je nog handmatig de dosis instellen. 

Dus veel gebeurt automatisch, maar niet alles en je moet nog steeds van alles in de gaten houden. Is er dan een minimale of maximale leeftijd voor zo’n hybrid closed loop? 

Kinderen jonger dan 7 jaar

Diabetes bij een kind heeft grote invloed op het hele gezin. Overdag maar ook ’s nachts: ouders noemen gebroken nachten vaak als een van de grootste uitdagingen. Een hybrid closed loop kan daarvoor uitkomst bieden. 

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge vergeleken hybrid closed loop-therapie met pomptherapie bij 74 kinderen jonger dan 7 jaar. Ze ontwikkelden een app die de pomp en CGM-sensor onderling kan laten praten. (Dat HCL-algoritme komt naar verwachting in 2022 op de Nederlandse markt onder de naam CamAPS FX.)

Rustige nachten met HCL

Met het Cambridge hybride closed loop-systeem hadden de kinderen minder hypers, en ging hun HbA1c van gemiddeld 7.3% naar 6.6%. Ze hadden wel evenveel hypo’s als met gewone pomptherapie. Maar ’s nachts bleef hun bloedsuiker meer dan 80 procent van de tijd binnen de vooraf gestelde grenzen. 

Er zijn overigens in de afgelopen paar jaar al meer onderzoeken gedaan naar het gebruik van een HCL bij jonge kinderen, zoals met de Omnipod. Dat is belangrijk, want bij kinderen met diabetes blijft de bloedsuiker veel moeilijker stabiel. Hun insulinebehoefte varieert veel meer dan bij volwassenen, bleek in 2019 uit onderzoek.

Mensen ouder dan 60 jaar

En dan is er natuurlijk de groep ‘oudere volwassenen’. Senioren die al heel lang diabetes hebben, krijgen vaker ernstiger hypo’s vergeleken met jongere mensen. Ook kan diabetesmanagement lastiger worden door bijvoorbeeld een slechter geheugen, of minder behendigheid bij het bedienen van de pomp.

Australische onderzoekers vergeleken het gebruik van sensor en pomptherapie met een hybrid closed loop-systeem bij 30 volwassenen van boven de 60 jaar. 

Met de hybrid closed loop had de groep gemiddeld vaker goede glucosewaarden, en hadden ze minder vaak te lage bloedsuikers dan met een gewone pomp. Vooral ’s nachts, daar brachten ze vier keer minder tijd door met lage waarden. Een hybrid closed loop-systeem is dus ook veilig en effectief voor ouderen. Vooral ouderen met (matige) ouderdoms-gerelateerde achteruitgang kunnen ervan profiteren, zeggen de onderzoekers. 

‘Kijk niet naar leeftijd maar naar de persoon’

De onderzoekers concluderen wat iedereen ook wel aanvoelt, maar wat nu blijkt uit meetbare resultaten: leeftijd op zich hoeft geen belemmering te zijn om een hybrid closed loop te gebruiken. Belangrijker is hoe kwetsbaar iemand lichamelijk en mentaal is. Dus of iemand veilig met een HCL-systeem kan omgaan. 

Ook zal meespelen in hoeverre iemand afwijkende situaties kan opvangen, en nog wel ‘diabetesvaardigheden’ blijft houden, bijvoorbeeld bij storing van het apparaat. Daar is nu niet naar gekeken in dit onderzoek.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock