Bewegen is gezond én goed voor de bloedsuiker. Toch kan door sporten de bloedsuiker flink schommelen. Er zijn heel veel factoren die hier invloed op hebben. En per persoon kan dit erg verschillen. Het is dus een grote uitdaging om te voorspellen hoe je bloedsuiker op sporten reageert. En hoe je dan daarvoor moet corrigeren.
Er zijn ontzettend veel factoren die invloed hebben op je bloedsuiker bij het sporten. Zoals het type sport en stress. Onderzoekers brachten verschillende factoren in kaart bij mensen met diabetes type 1. Om zo uiteindelijk te kunnen voorspellen hoe de bloedsuiker reageert. Op het ATTD-congres presenteerden de onderzoekers de eerste resultaten van het onderzoek.
T1-DEXI onderzoek
De onderzoekers deden 4 weken lang allerlei metingen rondom inspanning bij 561 mensen met diabetes type 1. De deelnemers werden verdeeld over drie sportgroepen:
- Cardio-oefeningen
- Intervaltraining (HIIT)
- Weerstandstraining (zoals krachttraining)
De deelnemers kregen instructievideo’s met welke oefeningen ze thuis 3 keer per week moesten doen. De sportsessie duurde per keer ongeveer 30 minuten.
Factoren die bloedsuiker beïnvloeden
De onderzoekers zagen dat de bloedsuiker gemiddeld bij alle typen sport daalde. Maar dit verschilde erg per persoon en per type sport, zoals verwacht. Bij cardio-oefeningen daalde de bloedsuiker het meest.
Deze factoren hadden invloed op hoe en in hoeverre de bloedsuiker veranderde:
- Hartslag in rust, 15 minuten voor het sporten (hoe lager, hoe meer bloedsuikerdaling)
- Tijdstip van de dag waarop je sport (in de ochtend minste bloedsuikerdaling)
- Geslacht (bij mannen wat meer bloedsuikerdaling dan vrouwen)
- Hoeveel insuline je in je lichaam hebt (‘insuline aan boord’) aan het begin van de inspanning (hoe meer, hoe meer bloedsuikerdaling)
- HbA1c (hoe hoger, hoe meer bloedsuikerdaling)
- Tijd onder doelbereik afgelopen 24 uur (Time Below Range: TBR) (hoe lager, hoe minder bloedsuikerdaling)
- Bloedsuiker aan het begin van de inspanning (hoe hoger, hoe meer bloedsuikerdaling)
- Daling bloedsuiker vóór de inspanning (sterkste daling vóór het sporten gaf ook de sterkste bloedsuikerdaling tijdens het sporten)
Het gaat hier natuurlijk om gemiddelden. Per persoon verschilt het erg hoe de bloedsuiker reageert op sport. Maar op basis van dit onderzoek kan er misschien uiteindelijk beter voorspeld worden hoe de bloedsuiker reageert tijdens en na sport. En hoe je dan daarvoor het beste corrigeert met insuline of koolhydraten.
Bloedsuiker voorspellen tijdens en na sporten
Uiteindelijk is het doel om de algoritmen in de closed loop-systemen zo te kunnen aanpassen, dat er beter voorspeld wordt hoe de bloedsuiker reageert tijdens en na beweging. Dit op basis van persoonlijke data en metingen. Op deze manier zijn hypo’s tijdens of na het sporten in de toekomst mogelijk beter te voorkomen.
Op de hoogte blijven?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.
Bron: ATTD congres: session ‘Sports and diabetes’) en Diabetesgeneeskunde.nl: Bewegen en diabetes. Eerste uitkomsten van de T1-DEXI studie)
Foto: Shutterstock