Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Wie minder goed op insuline reageert, heeft insulineresistentie. Dat gebeurt bij diabetes type 2 maar kan ook voorkomen bij mensen met diabetes type 1. Hoe komt het, en wat doe je ertegen?

Als je te zwaar bent, kan dat ervoor zorgen dat je minder gevoelig bent voor insuline. Door gezonder te eten, meer te bewegen en wat af te vallen kun je soms weer gevoeliger worden voor insuline. Ook als je diabetes type 1 hebt. 

Eigenlijk heb je dan een soort ‘dubbele’ diabetes, want je maakt in principe geen eigen insuline aan én je bent er ook nog eens minder gevoelig voor. Niet handig voor je bloedsuiker dus. 

Insulineresistentie en complicaties

Waarom zou je insulineresistentie willen aanpakken, als je gewoon meer insuline kunt spuiten? Het antwoord is deels, zoals wel vaker: tegen complicaties. Dat blijkt uit nieuwe resultaten uit het DCCT/EDIC-onderzoek. 

Mensen met type 1 die tijdens het onderzoek weer gevoeliger werden voor insuline, hadden minder kans op neuropathie. Terwijl een verslechterde insulineresistentie juist de kans op bepaalde complicaties verhoogde, zoals oogproblemen, neuropathie en verschillende soorten hart- en vaatziekten.

Hoe weet je of je minder gevoelig bent voor insuline?

Er is helaas – buiten een uitgebreid onderzoek in een lab – geen goede test om te meten of je insulineresistent bent. Je kunt het soms wel merken. Je gebruikt dan meer insuline dan gemiddeld of dan je gewend was, omdat het minder goed werkt. 

Maar in hoeverre je resistent bent voor insuline is afhankelijk van veel factoren, bijvoorbeeld het tijdstip waarop je insuline spuit of je hormonen. Het is dus iets wat je na een tijd kunt merken, en niet zomaar thuis kunt meten.

Kleine stapjes

Aan je type 1 kun je niets veranderen. Maar soms kun je gelukkig wel wat doen om weer gevoeliger te worden voor insuline, bijvoorbeeld door iets af te vallen of meer te bewegen. 

Soms is dat wel makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat dan precies, afvallen met type 1 én insulineresistentie? Want als je lichaam niet goed reageert op insuline, heb je meer insuline nodig om je bloedsuiker goed te houden. En insuline zorgt er weer voor dat je moeilijker afvalt.

Tips

Een paar dingen die kunnen helpen als je last hebt van insulineresistentie:

  • Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
  • Kies voor koolhydraten van goede kwaliteit: ga voor vezelrijke producten. Hierdoor worden de koolhydraten in de voeding langzamer opgenomen en komt er geen piek in je bloedsuikerspiegel.
  • Overdrijf niet met koolhydraten en vermijd producten met veel suikers, zoals frisdranken en vruchtensap.

Iedereen heeft andere wensen en behoeften als gaat over voeding. Gelukkig kunnen verschillende voedingspatronen een gezonde basis zijn bij diabetes type 1. Vraag daarom voor een persoonlijk advies en begeleiding altijd hulp aan een diëtist.

Nog wat andere tips:

  • Beweeg minimaal 2,5 uur matig intensief per week en doe 2 keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten, verspreid over meerdere dagen.
  • Zit niet te lang achter elkaar stil.
  • Zorg voor ontspanning. Besteed tijd aan een hobby, sport of andere activiteit of ga even lekker naar buiten.
  • Zorg voor een goede nachtrust in een goed geventileerde kamer.
  • Als je rookt, probeer dan te stoppen want roken heeft direct effect op insulinegevoeligheid.

Een paar leefstijlaanpassingen kunnen al veel schelen als je insulineresistent bent. Zo verhoog je langzaam maar zeker de gevoeligheid voor insuline, waardoor je weer wat minder insuline nodig hebt en je je op allerlei gebieden beter voelt!

Soms helpen medicijnen

Soms helpt het ook om bepaalde medicijnen te slikken die mensen met diabetes type 2 nemen, zoals metformine. Dit maakt je lichaam gevoeliger voor insuline. Normaal gesproken hoef je met diabetes type 1 die medicijnen niet te slikken. Maar als je last hebt van (ernstig) overgewicht dan kun je hiervoor in aanmerking komen. Bespreek dit goed met je internist.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock