Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Met nog maar 10 dagen de diagnose van type 1 diabetes in handen, besloot ik dit dieptepunt al om te zetten naar positiviteit. Dat ging uiteraard niet zonder slag of stoot, want het krijgen van een chronische ziekte is niet niks. Maar ik wilde niet bij de pakken neerzitten en besloot mijn kinderdroom om te gaan zetten in werkelijkheid: het schrijven van een boek.

Ik heb altijd al gemerkt dat ik het fijn vind om te schrijven, aangezien dat voor mij een verwerkingsproces is. Dat mijn kinderdroom uiteindelijk zou gaan over mijn eigen chronische ziekte, dat had ik alleen niet verwacht.

Ik besloot mijn dagboek om te gaan zetten in een boek, maar al snel kwamen gedachtes omhoog als: wie zit nou op mij te wachten? Mijn verhaal is toch niet boeiend voor anderen? Ik ben helemaal geen schrijver, wie ben ik nou om een boek uit te brengen? Allemaal stemmetjes die mij ervan weerhielden om mijn droom waar te maken. Op een gegeven moment was ik er klaar mee en besloot ik deze stemmen te negeren: ik ga die droom waarmaken, linksom of rechtsom, dat boek komt er. Door mijn type 1 diabetes heb ik gemerkt dat ik meer uitdagingen aan ga. De diagnose heeft mij een kracht gegeven om alles uit het leven te willen halen en te laten zien dat alles wat ik wil mogelijk is, ook mét diabetes. De diagnose liet mij beseffen dat het leven niet oneindig is, er zit een deadline op. En wat is erger dan later terugkijken en spijt hebben van alles wat je niet hebt gedaan, omdat diabetes je tegenhield?

Diabetes hoeft geen reden te zijn om je dromen op te geven, om in angst te blijven leven en te luisteren naar de negatieve stemmen in je hoofd. Jouw diabetes kan in sommige situaties een extra uitdaging opleveren, maar wees dan nog trotser op jezelf dat jij jouw droom behaald met de moeilijkheid van diabetes erbij. Als jij gelooft in jouw droom, als jij weet wat je wilt, laat je dan niet tegenhouden door jouw diabetes. Ga voor jouw droom, ook mét diabetes en wees super trots op jezelf. Ik weet zeker dat jij dit kunt!

Foto: Marissa Heeneman - Studio Sunny Side Up


Cover van het boek 100 dagen diabetes - Ilse LangelaarIlse Langelaar (1994) schreef het boek '100 dagen diabetes'. Nog maar net afgestudeerd en gestart in haar eerste baan, veranderde op 28 juli 2019 het leven van Ilse drastisch. Ze kreeg de diagnose type 1 diabetes, of bleek dit toch type 2 te zijn? In dit boek schrijft zij over de pijn van de naalden, het verdriet van de diagnose en de onzekerheid of ze het allemaal wel goed doet. Ilse neemt je mee in de eerste 100 dagen van haar diagnose diabetes, wat uiteindelijk type 1 blijkt te zijn.