Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Ik zal me eerst even voorstellen: ik ben Fleur, 38 jaar. Ik werk als zelfstandige als haar stylist. En ik zit nu in mijn 12e jaar van diabetes type 1. Ik gebruik al ruim 9 jaar de Dexcom sensor, wat een mega uitvinding! Wat geeft het mij een inzicht en zelfverzekerdheid in mijn diabetes.
Na ongeveer 2 jaar heb ik via de diabetes verpleegkundige de Dexcom gekregen. Geen vervelende vingerprikken meer, minder onzeker, minder controleren. En ja, de sensor geeft alarm bij hoge of lage bloedsuikers.

Ik verbaas me over het feit dat er nog steeds mensen reageren zo van: ‘Hey, wat hoor ik nou?’ Zodra het alarm af gaat van mijn Dexcom G6. Of: ‘Is het mijn telefoon, of gaat jouw telefoon af?’ ‘Nee nee, het is mijn diabetes. Mijn bloedsuikers die niet goed zijn vandaag…’
Soms krijg ik dan nul reactie van mensen. Vroeger zou ik gelijk geïrriteerd zijn en nu moet ik wel om lachen of spreek hardop uit: ‘Nee joh, het gaat wel haha, dank je!’
Soms geef ik uitleg over mijn sensor en dus diabetes type 1, waarop er ook nog steeds veel vragen komen over diabetes. Mede daarom vind ik het belangrijk om over diabetes te praten met verschillende mensen. En waar kan dat dan beter dan hier op die platform!

Er zijn zoveel onderwerpen die ik zou willen bespreken met jullie, één daarvan is dus de sensor. Die heeft mij zoveel meer inzicht gegeven in mijn diabetes 24/7. Het feit dat je sneller kunt ingrijpen zodra je bloedsuikers niet goed gaan, te snel stijgen en/of dalen.
En wat ik er nog meer super fijn aan vind is dat je in de app van de Dexcom mensen kunt toevoegen. Die dan ook kunnen mee kijken, en vooral dat zij ook alarm ontvangen zodra het foute boel is…
Bijvoorbeeld in de nachten bij hypo’s, waarbij ik niet altijd wakker word van het alarm. Dan belt ineens mijn moedertje op midden in de nacht: ‘Fleurtje, ben je wakker? Je zit erg laag.’
Waarop ik dan mijn bed uit strompel en in de koelkast een klein blikje cola pak, die dan vervolgens op de wc op drinken haha, want ja ik moest ook plassen. En vervolgens de volgende ochtend de hypo-gevolgen kan terugvinden in mijn huis: een leeg blikje cola in het wasbakje van mijn wc, een aangevallen pot chocoladepasta en een berg met koekkruimels op het nachtkastje.

En uiteraard krijg ik ook veel alarm op mijn Dexcom van te hoge bloedsuikers, na een lage bloedsuiker komt er negen van de tien keer een hoge bloedsuiker. En ben ik weer uit balans, en gaan we de volgende dag weer terug naar start en maken we er het beste van.
Ik sta er altijd positief in, alleen soms vind ik het een hele negatieve schaduw die altijd naast me staat en zou ik haar wel een klap willen verkopen 😉

Zo deel ik dan een klein beetje van mijn diabetes met mijn omgeving, en voel ik mij veilig dat het weer eventjes ter sprake is gekomen. Ik vind het nu al leuk dat je mijn blog gelezen hebt! Mocht iemand vragen hebben, voel je vrij om ze achter te laten!

Hopelijk tot snel lieve suikerbeesten….
Liefs Fleur