Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

'Piramides' van DNA die diabetes voorkomen? Hypo’s remmen vanuit de hersenen? Het klinkt futuristisch en het zal ook nog wel even duren voordat dit kan. Maar onderzoekers werken eraan en het geeft alvast een idee van nieuwe behandelingen in de toekomst.

Over de hele wereld werken onderzoekers aan nieuwe behandelingen voor diabetes type 1. Ze publiceren ook regelmatig nieuwe resultaten daarover, al zijn die vaak nog zo’n ver-van-je-bedshow dat we er geen nieuwsbericht van maken. Maar om je toch een idee te geven van waar ze zoal mee bezig zijn, lichten we er drie recente uit!

Afweer remmen met piramides van DNA

Onderzoekers bouwen een soort piramides met losse strengen DNA zodat er piepkleine, maar heel stevige nieuwe constructies ontstaan. Dit nieuwe materiaal noemen ze DNA-nanomateriaal, oftewel tFNA. Dit nanomateriaal heeft veel interessante eigenschappen. Het zou zelfs diabetes kunnen afremmen. 

Een behandeling met tFNA remt de afweerreactie in de alvleesklier van muizen met beginnende diabetes. Hierdoor zijn de overgebleven insulineproducerende bètacellen beschermd tegen een aanval van het afweersysteem. Het is nog niet bekend hoe het nieuwe middel precies werkt. En of het ook bij mensen werkt. Dit moet eerst uitgezocht worden. 

Hypo’s herstellen vanuit de hersenen

Onderzoekers van de universiteit van Exeter hebben een nieuw geneesmiddel tegen hypo’s getest. Het nieuwe middel werkt door te knoeien met de ‘brandstofmeter’ van hersencellen. Het signaal voor te weinig brandstof gaat aan dankzij het middel. Dit activeert een systeem dat er voor zorgt dat glucagon vrijkomt. Dat werkt tegen een hypo. 

Tot nu toe is het medicijn alleen nog maar in het laboratorium getest. Maar in de toekomst zien de onderzoekers een pil voor het slapengaan voor zich. Hierdoor zouden hypo’s tijdens de slaap in de toekomst verleden tijd worden. Dit middel zou wel eens stapje dichter bij een nieuwe therapie kunnen zijn om hypo’s te voorkomen en mensen met verminderde hypo awareness te helpen om signalen van een hypo te herkennen. 

Het nieuwe medicijn is het eerste in zijn soort dat hypo’s probeert aan te pakken vanuit de hersenen. We weten nog niet heel veel over de samenwerking tussen de hersenen en de alvleesklier. Onderzoek naar het werkingsmechanisme achter het mogelijk nieuwe middel kan daar verandering in brengen. 

Insuline in pilvorm met dubbele werking

Er lopen al veel pogingen om een insulinepil te maken. Maar onderzoekers van de Amerikaanse Yale universiteit ontwikkelen insuline in de vorm van een pil die meer doet dan alleen insuline afgeven. Ze verpakken de insuline in galzuren, als natuurlijke bescherming tegen afbraak in de maag. Bij muizen blijkt de insulinepil zeven keer sneller te werken dan een insuline-injectie. 

En de verpakking zelf had ook positieve effecten. Zo is de ontsteking in de alvleesklier minder erg, is de stofwisseling bij de muizen beter en leven ze zelfs langer. De pil moet eerst nog verder ontwikkeld worden voordat hij ook bij mensen getest kan worden. Dat zal nog wel even duren. 

Uiteindelijk zal zo’n insulinepil wel vooral interessant zijn voor gebruik in gebieden waar insulinepompen niet breed beschikbaar zijn. Of voor mensen die geen pomp willen of kunnen gebruiken. Want een pomp kan de insuline wel veel nauwkeuriger doseren dan een pil.

Nog meer ontwikkelingen 

Dit was een greep uit de recente publicaties, maar onderzoekers werken natuurlijk aan nog vele andere onderwerpen. Bekijk bijvoorbeeld ook:

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock