Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Verplicht extra eten om uit een hypo te komen. Op zo’n moment moet het, maar het verstoort wel je normale eten en drinken op die dag. En extra lastig als je juist gezond wilt eten of misschien wel wilt afvallen. Hoe voorkom je overeten bij een hypo, en zijn glucosetabletten (zoals dextro’s) de beste keuze?

Bij type 1 kun je insuline niet zo perfect doseren als een goed werkende alvleesklier. Bovendien reageert je lichaam de ene dag anders op insuline dan de andere, en is de bloedsuiker soms moeilijk stabiel te houden. Het is dan ook bijna onvermijdelijk dat je weleens te laag komt te zitten, dus een hypo hebt.

Hypo maakt hongerig

Het belangrijkste bij een hypo is: zo snel mogelijk er weer uit komen. Want een hypo is niet alleen ontzettend vervelend en ongezond, hij maakt je vaak ook hongerig. Als je te lang in een hypo blijft, is de kans groot dat je ‘doorslaat’ en gaat overeten. Je eet dan soms meer dan je eigenlijk nodig hebt om je bloedsuiker naar normale waarden te krijgen.

Bloedsuiker-achtbaan na hypo

Overeten bij een hypo zit het afvallen en gezonder leven in de weg. En het is ook nog eens niet goed voor je bloedsuiker. Want door overeten kan je bloedsuiker juist gaan pieken, waardoor je weer insuline nodig hebt om de boel te corrigeren. Dubbel vervelend dus, zo’n bloedsuiker-achtbaan.

Glucosetablet beperkt het overeten bij hypo 

Wat kun je het beste nemen bij een hypo? Bij een glucosetablet, zoals een ‘Dextro’, denk je niet meteen aan ‘gezond’. Maar het werkt wel heel goed tegen hypo’s. In een glucosetablet zit namelijk puur suiker, en dit wordt snel opgenomen in je cellen. Met kleine hoeveelheden kun je je bloedsuiker al omhoog krijgen. 

Doordat glucosetabletten zo goed werken, kun je snel uit een hypo komen, en zo de kans op overeten binnen de perken houden. Maar vaak zit je niet te wachten op wéér een aantal glucosetabletten. En is er dan echt geen gezonder alternatief?

Gezonder alternatief bij hypo?

Om uit een hypo te komen, kun je ook kiezen voor limonadesiroop (aangelengd met water) om je bloedsuiker omhoog te krijgen. En een ‘gezonder’ alternatief kan zijn een glas vruchtensap of gedroogd fruit zoals dadels, rozijnen of gedroogde vijgen. Al zit daar nog wel een kleine hoeveelheid vezels in. Die vertragen de opname van de suikers een beetje. 

En vruchtensap is ook weer niet zó gezond. Want meestal is bij vruchtensap uit een pak (door het productieproces) de vitamine C gedeeltelijk verloren gegaan. Dus de alternatieven zijn ook niet heel veel beter, plus je bloedsuiker stijgt er (wat) minder snel van, terwijl je zo snel mogelijk uit die hypo moet komen.

Bespreek hypo’s met je diabetesteam

Dus ja, heb je een hypo dan is het goed om toch die glucosetabletten erbij te pakken, zodat je er zo snel mogelijk uit bent. Het is niet erg als je een enkele keer een hypo hebt en moet bij-eten. Maar als het vaak gebeurt, heb je misschien een andere behandeling nodig. Overleg met je diabetesteam wat voor jou kan helpen. 

Hypo voorkomen

Een hypo voorkomen is natuurlijk het beste, maar gewoon ook heel lastig. Soms helpt het om je sportactiviteiten beter in te plannen. Spontaan sporten is heel leuk, maar het kan helaas minder handig zijn als je diabetes type 1 hebt.

Want dan kan het zo zijn dat je te veel insuline aan boord hebt, waardoor je bloedsuiker snel zakt tijdens het sporten en je dus weer moet bijeten. Dus ben je van plan te sporten, kijk dan goed van tevoren naar je insulinedosering. Ook hierbij kan je diabetesteam helpen.

Bron onder andere: Diabeter – webinar ‘Je gewicht en type 1 diabetes’ – 26 januari 2022

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock