Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Hoe zit het nou met insuline spuiten en afvallen. Maakt insuline dik? En val je moeilijker af als je diabetes type 1 hebt en dus insuline spuit? Waardoor komt dat dan? We zetten het op een rij.

Wie diabetes type 1 heeft, weet het maar al te goed: insuline heb je nodig om suikers (glucose) uit je bloed te halen. Je spieren en organen gebruiken de bloedsuiker dan als energie.

Maar soms heb je meer glucose in je bloed dan je spieren en organen op dat moment kunnen gebruiken. Insuline helpt dan om deze ‘overtollige’ suikers tijdelijk op te slaan als glycogeen in je spieren en lever, voor later gebruik.

Maar wat als de voorraad glycogeen ook vol is? Je lichaam gaat die kostbare bloedsuiker niet zomaar weggooien. Daarom zet insuline de overgebleven glucose om in vetweefsel. Vetweefsel is eigenlijk een hele grote voorraad aan energie. Je lichaam werkt dus heel efficiënt, maar daardoor kom je dus wel aan als je meer eet of drinkt dan je eigenlijk nodig hebt.

Kom je aan van insuline spuiten? 

Je komt niet direct aan van insuline spuiten. Pas als je meer energie (glucose) eet of drinkt dan je nodig hebt, zal zich dat omzetten in lichaamsvet. Als dit te vaak gebeurt dan ligt een (te) hoog vetpercentage of overgewicht op de loer. Insuline maakt dus niet direct dik. Wel maakt insuline spuiten het afvallen lastiger.

Maakt insuline spuiten afvallen moeilijker?

Insuline zorgt ervoor dat je moeilijker afvalt. Want insuline remt de vetafbraak. Mensen met diabetes type 1 hebben naar verhouding tijdelijk vaak wat meer insuline in hun lichaam, wanneer ze (veel) te hoge bloedsuikers moeten wegwerken. Die insuline zorgt ervoor dat je lichaam vet langzamer afbreekt, en dat wil je juist niet tijdens het afvallen. 

Extra insuline bij een hyper

Bij een hyper, dus als je te hoog zit, moet je plotseling extra insuline toedienen om je bloedsuiker te verlagen. De kans is daardoor groot dat je ineens méér energie tot je beschikking hebt dan je op dat moment (direct) kunt gebruiken. 

Je lichaam vult met die ‘overtollige’ energie de glycogeenvoorraden netjes aan, en vervolgens (helaas) ook je vetreserves. Daarnaast heb je ook weer veel nieuwe insuline in je lichaam die de vetafbraak vertraagt. 

Is er echt verschil tussen met of zonder diabetes?

Ook bij mensen zónder diabetes vertraagt insuline de vetafbraak. Daarom adviseren sommige diëtisten om minder eetmomenten op een dag te hebben, zodat je minder vaak een insulinepiek hebt. Daar zijn de meningen wat over verdeeld.

In ieder geval maakt het soort koolhydraten veel uit, of je nou diabetes hebt of niet. Snelle koolhydraten zorgen voor een snelle en hogere piek in de bloedsuiker dan langzame, die moeten worden opgevangen door (meer) insuline.

Insuline maakt het afvallen bij type 1 dus zeker niet makkelijker. Gelukkig kunnen we nu wel veel specifieker insuline doseren dan vroeger, bijvoorbeeld door de insulinepomp. Vroeger kwamen mensen meer aan van insuline dan tegenwoordig.

Pas je insuline aan tijdens het afvallen

Ben je aan het afvallen? Vergeet dan niet je insuline hierop aan te passen. Als je namelijk minder eet (en dus minder koolhydraten binnenkrijgt) en meer sport of beweegt, dan heb je minder insuline nodig. 

Als je je insuline aanpast tijdens het afvallen, verlaag je de kans op vervelende hypo’s die je vervolgens weer moet bijeten. Door sporten neemt je lichaam de insuline sneller op. Hou hier dus ook rekening mee. Wil je afvallen? Bespreek dan met je diabetesteam hoe je het beste je insuline aanpast.

Extra bewegen kan helpen

Sporten of gewoon ‘normaal’ bewegen kan ervoor zorgen dat je lichaam beter reageert op insuline: het verhoogt de insulinegevoeligheid. De insuline werkt dan ‘efficiënter’. Daardoor heb je minder insuline nodig. 

Het lukt natuurlijk niet altijd, maar soms kan het daardoor beter zijn om bij een te hoge bloedsuiker eerst extra te bewegen voordat je meteen meer insuline toedient. Maar als het niet anders kan dan moet je natuurlijk gewoon insuline toedienen, want een te hoge bloedsuiker is niet gezond. 

Vraag advies aan een diëtist 

Tijdens het afvallen is het extra verstandig om gezond en gevarieerd te eten. Lees in dit artikel over hoe je gezond eet met diabetes type 1. Vraag ook altijd advies aan een diëtist. Want wat voor de één goed werkt, werkt voor de ander juist helemaal niet. Een diëtist geeft je advies op maat en houdt rekening met je diabetes type 1.  

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock